– Jeg tror vi kommer til å lære mye om miljøvennlig oppgradering av dette bygget
Bevaring, ombruk og energioptimalisering
Når det kommer til eksisterende bygg er det vanskelig å standardisere bærekraftsambisjonene. Man er nødt til å bli kjent med det, forstå det og se hvilke kvaliteter som ligger i bygget.
– Hvilke tiltak og valg kan vi gjøre som er riktig for dette bygget? Det som er gøy med å jobbe i Höegh, er at du ikke kun utvikler og selger. Vi drifter og forvalter byggene videre, så vi har et langtidsperspektiv i investeringene vi gjør. Dette gjør at vi faktisk ser nytten av de løsningene og de valgene som vi har tatt i prosjektet. De får vi glede av inn i driftsfasen og hverdagen, forteller Lamson.
Et av tiltakene Lamson skal se på er muligheten for å ombruke eksisterende ventilasjonskanaler, om de kan renses og settes i stand og brukes om igjen i Wernergården. I tillegg skal de fokusere på oppgradering – bygget er i dag en rød G, mens vi ser på mulighet for å løfte det til energiklasse B. Vi har søkt om enovastøtte og ser et enormt energipotensial. Noe av det viktigste og mest bærekraftige vi gjør er å rehabilitere og energioptimalisere eldre bygg. Denne rehabiliteringen og energioppgraderingen kan redusere klimagassutslipp med over 60 % sammenlignet med et tilsvarende nybygg.
– Hvis vi kan bevare og ombruke mest mulig materialer, så vet vi at det er CO2 i banken med en gang. Energioppgraderingen gir en årlig CO2-avkastning, og vil redusere klimagass over tid. Begge deler er viktig for miljøet og reduserer klimagassutslipp.
Et kunnskapshull i plast
I tillegg til å både oppgradere og energioptimalisere bygget til dagens standard for teknikk og energibruk, skal Höegh Eiendom se nærmere på plastbruken. Å undersøke og kartlegge plast i bygg er et relativt nytt fokus for byggebransjen, her er det rett og slett et kunnskapshull.
– Vi ser frem til å lære mer om plastbruk i bygg ved å bruke FutureBuilt sitt kriteriesett. Vi har også søkt om støtte fra Handelens miljøfond, hvor vi forhåpentligvis kan få midler til å forske mer på dette sammen med innovasjonsprogrammet FutureBuilt. Jeg gleder meg veldig til å kunne gå litt i dybden og undersøke konkrete alternativer til plast og hvilke muligheter vi har for videre bruk, forteller Lamson.